در سایت نیاز دارید کاربران فایلهای تصویری مانند عکس از کارت ملی، مدرک تحصیلی، رسید پرداخت بانکی و… را ارسال کنند. با ارسال تصاویر، احتمال آلوده شدن سایت وجود دارد و مشکلات زیر با آپلود فایل آلوده برای سایت شما ایجاد میشود:
- آسیب به سرور: اگر یک فایل بسیار بزرگ آپلود شود با مصرف زیاد منابع سرور، اختلال در سرویس برای کاربران شما ایجاد میشود.
- آسیب به سایت: اگر به همراه فایل آپلود شده، فایلهای مخرب مانند بدافزار، اسکریپت مخرب یا ماکرو باشد، هکرها میتوانند کنترل سایت را به دست بگیرند و تمام اطلاعات سایت را از دست دهید.
- سرقت اطلاعات: هکرها میتوانند با آپلود تصاویر آلوده برای سرقت اطلاعات محرمانه سایت استفاده کنند.
چگونه امنیت فایلهای آپلودی را تضمین کنیم؟
برای جلوگیری از آپلود فایلهای غیر مجاز و آسیب به سایتتان حتما اقدامات زیر را انجام دهید:
🛡️تعیین فرمت مجاز برای آپلود
برای آپلود، فقط امکان ارسال فرمتهای فایلهای خاصی را مجاز کنید. با محدود کردن فرمتهای قابل ارسال، کاربران نمیتوانند فایل اجرایی، اسکریپت و سایر محتوای مخرب احتمالی را آپلود کنند.
🛡️استفاده از یک فایروال قوی
یکی از مهمترین اقدمات برای جلوگیری از هک وردپرس، استفاده از یک افزونه امنیتی است تا سایت را در برابر حملات مختلف محافظت کند. افزونه وردفنس یک فایروال قوی است و می تواند اسکنر بدافزار، تایید هویت دو مرحلهای، محافظتاز سایت در برابر حملات مختلف، مسدود کردن درخواستهای مخرب IP و… را انجام دهد.
🛡️تغییر محل ذخیره شدن فایلها
فایلهای آپلود شده را خارج از پوشه ریشه سایتتان ذخیره کنید. دایرکتوری که فایلها در آن آپلود میشوند باید خارج از دایرکتوری اصلی سایت باشد تا هکرها نتوانند فایل را از طریق URL مسیر اختصاص داده شده اجرا کنند.
🛡️تعیین حجم ارسالی کاربران
ارسال فایل با حجم بالا یک روش برای آسیب به سایت است به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب به سایتتان حداکثر اندازه فایل را تعیین کنید.
🛡️تغییر نام فایلهای آپلود شده
نام فایلهایی که کاربران آپلود میکنند را تغییر دهید تا در صورت ارسال فایل مخرب توسط هکرها، نتوانند به نام فایلی آپلود شده دسترسی پیدا کنند. برای جلوگیری از حملات هکرها از طریق آپلود عکس، نام تصاویر را تغییر دهید و یک شناسه تصادفی برای هر نام قرار دهید.
🛡️احراز هویت کاربران
یک راه برای جلوگیری از آپلود فایل به قصد آسیب به سایت این است که کاربرانی که قصد آپلود فایل را دارند احراز هویت شوند به عنوان مثال حتما کاربران با شماره موبایل در سایت ثبت نام و لاگین کنند.
🛡️پیکربندی درست متن خطاها
هنگام ایجاد خطا در سایت، جزئیات فنی را به کاربر نشان ندهید، این اطلاعات میتواند به هکرها در یافتن راههای جدید برای نفوذ به سیستم شما کمک کند. هنگام نمایش خطاهای مربوط به آپلود فایل، از به اشتراک گذاشتن مسیرهای دایرکتوری، تنظیمات پیکربندی سرور یا هرگونه اطلاعات حساسی که مهاجمان میتوانند از آن برای سوء استفاده بیشتر استفاده کنند، خودداری کنید. تنها کافیست که از یک متن ساده برای نمایش خطا به کاربر استفاده کنید.
🛡️شناسایی خطرات احتمالی جاسازی شده
فایلهایی مانند مایکروسافت آفیس، PDF و فایلهای تصویری میتوانند تهدیدهایی به همراه اسکریپت و ماکرو مخفی داشته باشند که توسط نرم افزارهای ضد بدافزار شناسایی نمیشوند. برای حذف خطر و اطمینان از اینکه فایلها حاوی هیچ تهدید پنهانی نیستند، بهترین کار استفاده از روشی به نام CDR یا Disarm And Reconstruction است که هر فایل جاسازی شده احتمالی را حذف میکند.
🛡️اسکن فایل های آپلود شده
فایلهای ارسالی کاربران را اسکن کنید. با استفاده از سایت VirusTotal میتوانید فایلهای ارسالی کاربران را اسکن کنید و فایلهای مخرب را شناسایی کنید.
آیا هک سایت با آپلود تصاویر امکان پذیر است؟
استفاده از تصاویر کدگذاری شده برای هک، تکنیکی است که به نام استگانوگرافی (Steganography) شناخته میشود. در این روش کدهای مخرب در یک فایل، پیام، تصویر یا ویدئو پنهان شده و به هکرها اجازه میدهد تا سیستم قربانیان هدف را آلوده کنند. کد مخرب که IMAJS نام دارد، ترکیبی از کد تصویر و جاوا اسکریپت است که در یک فایل تصویری JPG یا PNG پنهان میشود.
کدام فرمتهای فایل آسیب پذیرند؟
تصور کنید یک تصویر بیخطر روی کامپیوترتان باز میکنید و ناگهان سیستمتان آلوده به بدافزار میشود. شاید باورکردنی نباشد، اما این اتفاق میتواند به راحتی رخ دهد.
چرا تصاویر میتوانند خطرناک باشند؟
فضای پنهان برای بدافزارها: بسیاری از فرمتهای تصویری مانند JPEG، GIF، PNG و BMP فضای کافی برای پنهان کردن کدهای مخرب دارند. هکرها از این فضا برای مخفی کردن ویروسها و بدافزارها استفاده میکنند. روشهای مختلف آلودهسازی: هکرها روشهای مختلفی برای آلوده کردن تصاویر دارند. آنها میتوانند کدهای مخرب را مستقیماً درون تصویر جاسازی کنند یا از آسیبپذیریهای نرمافزارهای نمایش تصویر سوءاستفاده کنند.
فرمتهای تصویری پرخطر:
- JPEG: رایجترین فرمت تصویری است و به دلیل فشردهسازی کم، فضای زیادی برای مخفی کردن بدافزارها دارد.
- GIF: این فرمت هم مانند JPEG فشردهسازی کمی دارد و میتواند برای پنهان کردن کدهای مخرب استفاده شود.
- PNG: با وجود فشردهسازی بدون افت کیفیت، باز هم فضای کافی برای جاسازی بدافزارها دارد.
- BMP: این فرمت به دلیل عدم فشردهسازی، یکی از خطرناکترین فرمتهای تصویری است.
فرمتهای کمتر رایج و خطرناک:
علاوه بر فرمتهای پرکاربرد، فرمتهای کمتر رایجی مانند TIFF، ICO و PCX نیز میتوانند برای حملات سایبری مورد استفاده قرار گیرند.
آیا همه تصاویر خطرناک هستند؟
خیر، همه تصاویر خطرناک نیستند. اما با توجه به روشهای مختلفی که هکرها برای آلوده کردن تصاویر به کار میبرند، بهتر است احتیاط کنید و از منابع معتبر فایلهای تصویری را دانلود کنید.
راهکار حل مشکل فایلهای آلوده تصویری در سایت چیست؟
اگر در سایتتان فایل های مشکوک پیدا کردید و احتمال این را می دهید که هک شدهاید، اقدامات زیر را انجام دهید:
-
اسکن وبسایت
از یک اسکنر وبسایت یا آنتیویروس برای اسکن کامل وبسایت استفاده کنید تا هرگونه بدافزار، ویروس و سایر فایلهای مخرب شناسایی شوند. محبوبترین اسکنرهای وبسایت عبارتند از:
- Sucuri SiteCheck
- Scanner Security Sitelock
- VirusTotal
-
حذف فایلهای آلوده
پس از شناسایی فایلهای آلوده، آنها را به طور کامل از وبسایت خود حذف کنید البته پیشنهاد میشود حتما از سایتان یک نسخه بکاپ بگیرید تا در صورتی که اشتباهی فایلی را حذف کردید بتوانید آن را برگردانید.
-
تغییر رمز عبور
تمام رمزهای عبور مرتبط با وبسایت خود، از جمله رمز عبور ورود به سیستم، رمز عبور FTP و رمز عبور پایگاه داده را تغییر دهید و از رمزهای عبور قوی و منحصر به فرد برای هر حساب استفاده کنید.
-
رفع آسیبپذیریها
دسترسیهای مختلفی که ممکن است کاربران بتوانند به سایت آسیب بزنند را شناسایی کنید و هرگونه آسیبپذیری که ممکن است به هکرها اجازه آپلود فایلهای آلوده را دهد برطرف کنید.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید باشید در صورتی که سوالی دارید در قسمت دیدگاهها با ما در ارتباط باشید.